Sötpotatis & Grönkål

För ett tag sedan lovade jag en kompis att styra upp några enkla, goda recept för att förenkla polarens övergång till vegetarisk kost. Eftersom jag ibland kan ta lite tid på mig har jag inte gjort det förrns nu, så här kommer det första receptet. Jag har för övrigt inte skrivit här på väldigt länge heller men tänkte att det ska bli ordning på det.

Det jobbigaste med att leta och läsa recept på nätet är den där novellen alternativt biografin man tvingas läsa innan man kommer till vad det egentligen handlar om. Exakt det tänkte jag inte göra här, utan försöka panga rätt på rödbetan utan så mycket runtomkring. Men, med det sagt så vill jag bara berätta att det här är ett av ganska få originalrecept från yours truly. Och det är ett stående inslag här hemma. Vinst varje gång.

Heffe.nu presenterar: Sötpotatis med Scrambled Tofu & Grönkål, plus mer!

3 msk kummin
3 msk senapsfrön
1 msk rökt paprika
3 msk gurkmeja
4 klyftor vitlök, skivade.
1 röd chili, skivad.
1 rödlök, klyftad.
2 sötpotatisar, skalade och tärnade.
200-250 gram tofu, riven i bitar.
200-250 gram gröna ärtor.
200-250 gram grönkål, färsk, sköljd och riven i bitar.

Jag föredrar en större gjutjärnsgryta med lock för tillagning, gärna runt 4 liter. Tofun går bra att byta mot en förpackning svarta bönor, kikärtor eller skalade edamamebönor

Koka upp vatten, låt sötpotatisen sjuda i 5-10 minuter så att den mjuknar lite grann men fortfarande känns fast.
Häll bort vattnet och låt sötpotatisen ånga av sig i ett durkslag.

Värm upp matfett i kastrullen på medelvärme, jag brukar använda kokosfett.

Rör ner kummin, senapsfrön och rökt paprika och låt dom ligga i ett par sekunder innan man lägger i vitlök, chili och lök. Stek i någon minut och vänd sedan ner sötpotatisen, ärtorna och tofun. Toppa med gurkmeja och låt vara ett par minuter.

Rör ner grönkålen och stäng av plattan samt lägg på locket. Vänta ett slag tills grönkålen mjuknat något.

Kan ätas rakt upp och ner som det är, men serveras med fördel i tortillas tillsammans med tillbehör som guacamole, frijoles refritos, jalapeños, salt gurka, surkål, chipotle tabasco, eller kimchi och havre fraiche. Speciellt havre fraiche och salt gurka är magiskt. 

Hoppas det smakar!

 

A post shared by Jesper Thunstedt (@heffebomb) on

At the bar, on a longboard, riding a bike, in a recordstore, drinking coffee, marinating tofu, rocking out.
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *