Det brann!

Foto: Anders Bäckström/SVT

Skönt med en fyra dagars helg, fixa hemma, dona med cykeln och vifta på tårna. Det var planen.
We were sadly mistaken.

På valborg jobbade jag ett kvällspass, slutade klockan ett på natten och trampade hem. Hela fredagen var vigd åt att förbereda cykeln och mig själv för årets första längre tur, en 200 kilometers brevet. Jag nojjade över det vanliga och försökte samla det som behövdes. M sprang omkring och planterade om plantor och sticklingar och förberedde i allmänhet för att ordna upp för utsättning på odlingslotten.

Strax innan sju-rycket kände vi att det började bli dags för middag av något slag. Ungefär samtidigt märkte vi hur ventilationen tystnade och att det började lukta bränt. Kikade ut genom titthålet på lägenhetsdörren och det var disigt utanför och det luktade starkt av brandrök i hallen. Nere på gården var det fullt av grannar som hade samlats, någon ropade att de hade ringt brandkåren.

Vi fick in så mycket rök i lägenheten att våra brandvarnare gick igång. M handlade väldigt rådigt direkt vi förstod att det brann och rullade ihop hallmattor och stoppade för dörrspringorna för alla rummen för att minska rökinträngning dit, något som har hjälpt, men allt luktar ändå rök. Brandkåren var snabbt på plats och gick in med åtta rökdykare i trapphusen för att påbörja släckningsarbetet. De krossade rutan högst upp i vårt trapphus för att ventilera ut röken och mindre än en timme efter att de varit anlänt var branden släckt. M räknade till totalt 18 brandmän, med tillhörande bilar, tre stycken polisbilar och en ambulans. Som tur var var det ingen som behövde vård.

Under tiden släckningsarbetet pågick fick vi stanna ute på balkongen. Vi kunde inte vara i lägenheten av förklarliga skäl och vi kunde inte gå ut genom trapphuset heller. Katten gömde sig under soffan men vi fick ut henne därifrån och in i hennes bur under de sedvanliga protesterna. Vi visste inte vad som skulle hända under den dryga timmen vi var på balkongen, så det var lika bra att ha katten redo i buren ifall det värsta skulle inträffa. I ett försök att liva upp stämningen lite öppnade vi en flaska Horal’s Oude Geuze Mega Blend 2017 och hällde upp en skål med chips.

Efter branden var det ett möte med representant för hyresvärden, saneringsfirma, brandkår och polis där de förklarade vad som hänt och hur det såg ut framåt. Saneringsfirman började gå igenom lägenheter för att se vilka som behövde luftrening och delade ut joniseringsapparater där det behövdes. Vi har en vardagsrummet just nu som står och brummar dygnet runt.

Ungefär halv elva på kvällen stod det klart för oss att vi inte skulle kunna stanna i lägenheten utan behövde sova någon annanstans. Många av våra vänner har barn eller är allergiska mot pälsdjur, eller både och. Vi började kolla efter hotell som också tog emot husdjur, det första vi ringde hade stängt på grund av sviktande beläggning och hänvisade till ett annat hotell. De sa att det var okej med husdjur så vi bokade ett rum och ringde en taxi medans vi packade ihop det nödvändigaste för att klara oss till morgonen. Väl nere på hotellet informerades vi om att de inte tar emot katter. Damn it. Men, med tanke på omständigheterna, och att vi hade blivit lovade att personen som hänvisade oss gick det bra den här gången. Otroligt skönt.

Medans M duschade bort den värsta branddoften tog jag en promenad i duggregnet för att leta efter middag. Klockan var efter elva och det var inte råmycket öppet så det blev en påse från Max. Väl tillbaka tog jag en dusch vilket kan vara en av de bästa duscharna jag tagit. Efter dusch och mat somnade vi helt utmattade.

Dagen efter var det tänkt att jag skulle cykla, men det blev väldigt inställt. Vi behövde fixa med en massa saker. Utcheckningen var 12, och innan dess hade vi kontaktat vår personliga krishanterare L som kom och hämtade upp M medans jag packade ihop i hotellrummet och skulle ge mig på att tvätta bort brandröken från kattens päls, något som jag trodde skulle vara lite av ett projekt. Vår katt, Kapris, gillar inte att bli upplyft, hållen eller vara i bur. Hon är gärna med, men på avstånd. M & L föreställde sig att jag skulle få kämpa och betala tvätten med blod. Det här gick förvånansvärt bra.
Hotellets dusch var stor med ordentliga dörrar, så Kapris kunde inte smita. Jag fick både duscha och schamponera henne utan några större protester. Till och med att bli inlindad i en handduk och torkad gick bra. Det var däremot värre att bli instoppad i buren igen.

I nuläget är vi inkvarterade i en kvarterslokal med gästlägenhet där vi kan laga mat och sova ett par dagar tills det går att vara i lägenheten igen. Det är väldigt påfrestande. Skulle vi haft den här lägenheten under en semester hade det inte varit något som helst problem, det är inget större fel på den förutom alla myror. Nu vill vi bara ta oss hem igen.

Länkar till nyhetsartiklar:
Västerbottens Kuriren: Lägenheter rökskadade efter källarbrand.
SVT: Brand på Sandbacka i Umeå: ”Kraftig rökutveckling ”.
SR: Larm om brand från flerfamiljshus: ”Ganska kraftig rökutveckling”.

Uppdatering Onsdag 2020-05-06.

I måndags ändrade polisen rubriceringen från ”Allmänfarlig Vårdslöshet” till ”Mordbrand” då de misstänker att den kan vara anlagd, enligt VK.se.

I praktiken ändrar det inte så mycket för oss, vi måste fortfarande sanera delar av lägenheten på grund av sot och rök.

Dock känns det ju inte så jävla party om det är så att den är anlagd, skulle kännas bättre om det faktiskt var något tekniskt fel.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.