Kalimotxo

En av de bästa (alkoholhaltiga) dryckerna någonsin måste ju var Kalimotxo (eller Calimocho, Rioja Libre, Cuba Libre del pobre, Coc a vin, Motorina, Bambus, Houba, Vadáz, Jote, Gårdagens, Vinocola, Fulsangria, Läskglögg. Kärt barn har onekligen många namn.)

Enligt internets äldsta kalimotxo-sida, Eddie the Wilds Kalimotxo homepage (online sen 1995(!) ), namngavs drycken i augusti 1972 i den baskiska staden Algorta i norra spanien av ett kompisgäng under en festival eller fest.

Första gången jag kom i kontakt med denna nektar var 2005 genom ULA (Umeå Longboard Association) i Gagnef på Skankaloss-festivalen och sen dess har jag inte kunna släppa taget om det. Funkar alltid! Sommar som vinter.


En ’kali’ är riktigt enkel att blanda: Lika delar röd vin och cola, väl omrört över is. De flesta är överens om att det ska vara ett billigt vin, många hävdar att det är viktigt att det är en riktig coca-cola men personligen gillar jag den med billig cola, men det får inte vara en light-version.

Vissa hävdar att det ska vara en del cola och tre delar vin, men det funkar inte alls lika bra imho. Självklart spelar det roll vilken typ av vin och cola som blandas, men generellt vill jag hävda att summan här blir större än delarna, speciellt när det ett surt och billigt vin som används. Smeknamnen ’fulsangria’ och ’läskglögg’ skvallrar ganska bra om hur det smakar, colan slätar ut det suraste från vinet men lyfter samtidigt upp andra smaker.

Man skulle kunna tro att vinet räcker längre om man spär ut det till hälften med cola, men jag skulle vilja hävda att en flaska vin för sig själv räcker lika länge som en flaska vin utblandat med lika mycket cola.

Try it, you’ll like it!
Topa!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.