Nästan-live-musik (och bio).

Bombus
Bombus live på Club Deströyer 2013-10-04. Foto: Mika Nyman.

Även om det är tråkigt att sitta hemma dagarna i ända, självvalt eller inte, så har mitt eget liv inte påverkats så jättemycket av corona-pandemin. Den största förändringen egentligen är uteblivna biobesök och inställda spelningar. Det har varit ett par stycken som en sett framemot som blivit inställda eller framflyttade, exempelvis fick jag biljetter till en Refused spelning som skulle varit den 28e mars men nu är framflyttad till oktober, No Fun At All giget den 16e maj är uppskjutet till ”hösten”. Finns ett nytt datum är det ju bra, men det hjälper ju inte mot abstinensen från livemusik. Som tur är finns det en del bra saker på nätet, både nya initiativ och äldre saker, så det går nästan att uppleva livemusik, även om det inte blir samma sak, på samma sätt som streamingtjänster inte kan ersätta ett biobesök.

Både musik och film är, åtminstone för mig, mer än själva produkten. Det är inte bara ljudet ur högtalarna eller bilden som spelar roll utan upplevelsen runt omkring är också så himla viktig. Det är en perfekt blandning mellan privat-social interaktion där du upplever något själv men delar stunden och platsen med flera andra, och det blir upp till dig hur mycket du vill dela med dig av din upplevelse med övriga deltagare, både där och då eller i efterhand. Min upplevelse är min egen och personen bredvid mig har sin upplevelse som kan vara helt annorlunda, men vi har båda två varit på samma plats och sett samma sak.

Ofta är jag den där tråkiga snubben som står lite åt sidan i bakgrunden med armarna i kors och håller i en öl. Det är skönt, man kan blunda och bara känna musiken, värmen och närvaron av allt. Det går ju väldigt bra att titta också så att man ser det man är där för att se. Ibland blir man dock lite mer peppad och hänger vid scenkanten eller snubblar omkring i någon sorts improviserad dans.

Gaffa skrev för ett tag sedan om att Montreauxs jazzfestival och något som heter Stingray Qello slagit sig ihop och erbjuder över 1500 olika musikdokus och konsertfilmer helt gratis under april. Klicka här och använd koden FREEMJF1M.

Jag gillar att besöka Folkets Bio och se film där. Dels är det lite mer fokus på själva filmen och det är som mysigare på något vis, dels är det ett annat utbud och inte så ”amerikanskt”. Nu har ju biografen stängt, men via Draken Films streaming tjänst går det att se mycket film hemma. De har också en sida med kampanjkoder där man kan välja sin favoritbiograf av de som är listade. Det blir inte billigare, men hälften av de pengar du betalar går till biografen du väljer.

My Analog Journal. Mycket annorlunda grejer du inte hört tidigare och filmat på ett trevligt sätt. Nästan så att man har en egen DJ i vardagsrummet. Finns längre klipp också, vissa med gäster. Vill man inte ha bild finns det på SoundCloud också
NPR Tiny Desk Concert – Wu-Tang Clan. National Public Radio (typ Sveriges Radio, fast i USA) har en hel massa kortare spelningar upplagda på deras sida och på youtube. Det är typ vardagsrums/bokaffär-stuk på det hela, så det blir en ganska avskalad spelning med en intim känsla, vilket kan passa riktigt bra hemmavid.
Måste ju också tipsa om youtube-kontot UmeåVeganPower som lagt upp en massa olika UÅHC relaterade gigs. Mycket bra!

Hos Twitch.tv har det börja dyka upp spelningar. Code Orange streamade sin albumrelease där och sidan Bands in town som lägger upp turnéplaner har startat en egen twitch kanal där artister spelar live, utöver det länkar de även till livespelningar på sin sida.

Nästa steg kanske är VR-Konserter? Vi har ju tekniken. Helt plötsligt gick det ju tydligen att jobba eller studera hemifrån med hjälp av webbmöten och annat. Viss musik finns ju dessutom släppt med surround-ljud. Det knepiga blir väl hur man ska lösa moshpiten.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.