Patreksfjörđur – Brjánslækur – Stykkishólmur

Sämre ställen har jag faktiskt sovit på. Obekvämare å.

Gårdagens bostadshaveri resulterade i kreativt sovplatssökande. Eftersom receptionen är stängd 16-08 och det finns två separata duschar annekterade jag den ena. In med prylarna, ut med liggunderlag och sovsäck. Mörkt, torrt, varmt, tyst. Inte så mycket att klaga på just där.

Sämre ställen har jag faktiskt sovit på. Obekvämare å.
Sämre ställen har jag faktiskt sovit på. Obekvämare å.

Just när jag som bäst höll på att reda ut tältet i köket dök det upp en Joel från Frankrike på cykel, alldeles stormskadad. Han hade åkt i backen tre gånger på grund av kastvindar. Hans plan är att cykla runt i Island i två månader och hade egentligen tänkt ta sig till nästa stad, Tálknafjörđur, i fjorden bredvid men stormen gjorde det sjukt svårt så han tänkte vänta ut den ett par timmar. Ungefär samtidigt dök ett tjeckiskt par upp som skulle bo på campingen men ville chilla lite innan de slog upp tältet. Det blev lite spontant kökshäng av det hela vilket under omständigheterna var sjukt välkommet.

Baldur på väg in till Brjánslækur.
Baldur på väg in till Brjánslækur.

Att ta sig från campingen innan öppning var inga problem men tog lite längre tid än tänkt. Det plus en enerverande motvind gjorde att jag fick lägga manken till lite grann. Kom fram kanske en trekvart innan färjan skulle gå och ställde mig i kön för en biljett direkt. Det. Tog. Tid. Lätt 25 minuter för ”En vuxen, tack”. Sen var det ingen som kollade biljetten i alla fall. Surrade fast cykeln så gott jag kunde och började jakten efter kaffe. Det var lugnt på havet, solen sken och gratis påtår  av kaffe.

När vi angjort hamnen i Stykkishólmur var det bara att följa den enda vägen som fanns från färjan till vandrarhemmet. Det var en timme kvar till incheckning så jag drog en repa runt stan. Mysig och fin som så många andra småstäder här men inget man hänger i mer än två dagar om det inte är för aktiviteter i området runtomkring.

Många av städerna lever upp på sommaren, folk kommer tillbaka efter vintern och turistgenomströmningen ökar. Både i stort och smått infinner sig känslan av att hela ön är ett naturområde som har sommaröppet och befolkningen är anställd sommarpersonal. Med lite över 330 000 invånare och en turism som närmar sig 1 500 000 per år men koncentrerat under tre månader är det inte helt osant. Kul för Island nu, men undrar vad som händer när folk ledsnat på eld, is och älvor?

Efter en snabb shopping (Bonus och Vínbuđin, som låg inuti en frilufts/verktygs-butik), incheckning och dusch sitter jag här med utsikt över hamnen med en öl och en skål saltgurka. Awesome.

Chill på Harbour Hostel.
Chill på Harbour Hostel.

2 kommentarer

  1. Verkar vara en välförtjänt pilsner….Hämtar Jens å D på flyget Tors morgon å sen kör jag till Danm fre morgon. Forts förStås att läsa dina fina iaktagelser. Tack för kortet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.